top of page
Oblewanie-czekolada

PRODUKCJA CUKIERNICZA

Temperówki do czekolady

Temperowka-do-czekolady

TEMPERÓWKI DO CZEKOLADY T5

Temperowka-do-czekolady

TEMPERÓWKI DO CZEKOLADY T20

Temperowka-do-czekolady

TEMPERÓWKI DO CZEKOLADY T8

Temperowka-do-czekolady

TEMPERÓWKI DO CZEKOLADY T35

Temperowka-do-czekolady

TEMPERÓWKI DO CZEKOLADY T10

Oblewanie-czekolada

OBLEWANIE

CZEKOLADĄ

One shot.jpg

Nasze Rozwiązania.

MASZYNY & URZADZENIA CUKIERNICZE 1.jpg

Technologia Pomati

Temperówki do Czekolady

Specyfikacja techniczna:

  • Automatyczne temperowanie czekolady.

  • Wykonane ze stali nierdzewnej AISI 304.

  • Pojemność zbiornika od 5 - 50 kg.

  • Elektroniczny panel sterujący.

  • Dozowanie za pomocą pedału, lub automatyczne.

  • Podgrzewany zbiornik czekolady.

  • System zabezpieczeń mieszadła.

  • Wymienne mieszadło.

  • Podgrzewany stół wibracyjny

  • Oblewanie czekoladą - pas do oblewania

  • Produkcja czekolad - T-line

Oblewanie-czekolada-oblewarka
temperowanie-czekolady

Jaki efekt zapewnia proces temperowania czekolady ?

Temperowanie czekolady znacząco wpływa na jej późniejsze właściwości. Dzięki skrystalizowaniu się tłuszczu w odpowiednim stopniu czekolada zyskuje lśniący, gładki wygląd. Bez temperowania tabliczka byłaby matowa.

 

Proces ten odpowiada także za pożądaną łamliwość gotowej czekolady i charakterystyczny trzask przy jej łamaniu. Zapobiega również powstawaniu białego nalotu na powierzchni produktu. Jest to nieskrystalizowane masło kakaowe, które, choć nie jest w żaden sposób szkodliwe, stanowi defekt wizualny. 

 

Na czym polega temperowanie czekolady ?

Temperowanie czekolady, w pierwszej kolejności, odbywa się poprzez stopniowe ogrzanie mieszanki do temperatury około 45°C. Jest to temperatura graniczna, w której rozpuszczają się kryształki tłuszczu. Następnie czekolada jest stopniowo schładzana, najczęściej do temperatury około 28°C. Ostatnim etapem jest niewielkie podniesienie temperatury o kilka stopni, mniej więcej do 31°C. Dokładne parametry są ustalane przez poszczególne firmy i zwykle stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa.

bottom of page